قیمت بالای گلکسی s8 در تولید
قیمت و هزینه تولید گلکسی S8 گفته است که هزینه ......
معاون فرهنگی ستاد بازسازی عتبات عالیات از راه اندازی اینترنت ......
مرکز اطلاعرسانی فرماندهی انتظامی تهران بزرگ در اطلاعیهایی جزییات حادثهتیرانداری ......
جوان معتاد که در تجاوزبهعنف به زن همسایه مجرم شناخته ......
دیناروند ، درباره عدم ساماندهی مناسب برای توزیع شربت تریاک ......
سنگ کلیه از دیر باز مشکلات فراوانی را برای افراد ......
نحسی عدد سیزده و یا سیزده بدر از موضوعاتی است ......
انگار قرار نیست سینما چند روز هم که شده روی خوش به خودش ببیند. اوایل سال بود که آن دو فیلم تاثیر خودشان را گذاشتند و بعد از چند هفته بالاخره جمع شدند و حالا هم… . اداره کل نظارت و ارزشیابی واقعا دارد چه کار می کند؟ “خوابم میاد” از کجا مجوز اکران گرفته است؟ آیا با این فیلم حرفی برای گفتن می ماند؟ نقد زیر را بخوانید تا کل ماجرا دستتان بیاید:
معلمی به نام رضا(رضا عطاران) با پدر (ناصر گیتی جاه) و مادرش (اکبر عبدی) در خانه ای مخروبه زندگی می کند او ۳۹ ساله است و هنوز نتوانسته با زنان ارتباط برقرار کند. در اتفاقی ناخواسته، عاشقِ دختری(مریلا زارعی) پاستیل فروش می شود. دختری که خواهرش نیازمند کلیه است. دختر، رضا را ترغیب می کند که دست به دزدی بزنند تا مشکلات خویش را حل نمایند.
«خوابم می آد»، نخستین فیلم بلند ۳۵ میلی متری رضا عطاران است. او سابقاً در تلویزیون کارگردانیِ چند سریال سیب خنده، قطار ابدی، کوچه اقاقیا، متهم گریخت، بزنگاه، ترش و شیرین، خانه به دوش را کارگردانی و در فیلمهای سینمایی ای چون، سیندرلا، هوو، تیغ زن، قرنطینه، خروس جنگی، توفیق اجباری، تسویه حساب، هفت و پنج دقیقه، صندلی خالی، آقای هفت رنگ، نیش زنبور، از ما بهترون، بعداز ظهر سگی سگی، ورود آقایان ممنوع، هرچی خدا بخواد، اخلاقتو خوب کن، اسب حیوان نجیبی است در نقش بازیگر، ایفای نقش نموده است. تهیه کننده این فیلم رضا تختکشیان است که سال ها تهیه کنندگی فیلم های حوزۀ هنــری را برعهده داشتـه اسـت. او پـس از تـرک حـوزه با تشکیـل آفتاب نگاران هنر، کار خود را در سینما ادامه داد. پس از این مقدمه ی کوتاه به تحلیل فیلم می پردازیم.
«خوابم می آد» فیلمی ضد قصه، با ساختار اَبزورد(پوچ گرا) و نهلیستی است. در ابتدای فیلم صدای رضا را بر روی فیلم شاهدیم که در ارتباط با خواب و فرآیند آن سخن گفته و به گونه ای وحشت صادق هدایت را (بوف کور) در آغاز فیلم حس می کنیم. رضا گویا از خواب هم نگران است و دلواپس آن است که مبادا از خواب بیدار نشود. کارگردان با نشان دادن کتاب (بیگانه) بر پوچ و نهیلستی بودن این اثر تاکید می کند.
فیلم ادعای فلسفی که با سایر فیلم ها متفاوت است را دارد. رضا در زیرپشه بندی خوابیده و پنکه ای در حال خنک کردنش اســت. بر روی این صحنه صــدای رضــا را می شنویم و دوربین از پله ها به طبقه ی پایین رفته و خانمی را در طبقه ی پایین با چادر نماز شاهدیم که نقش مادر خانواده را اکبر عبدی بازی می کند. این صحنه از آن جهت جالب است که اولین قاب دوربین با چادر نماز است که گویا از روی سجاده برخاسته، سپس دوربین به سوی دستشویی رفته و پدر خانواده را شاهدیم که از مستراح بیرون آمده و دستان خود را با صابون شست و شو نمی کند. مادر با چادر نماز صابون را برداشته و از او می پرسد که این صابون را برای چه آنجا گذاشته ام؟
وی به این کارِ پدر اعتراض می کند و به این ترتیب دستشویی و مستراح از اول با چادر نماز در قاب دوربین نمایان می شود. در این فیلم شاید نزدیک به ۱۲ صحنه توالت رفتن و قضای حاجت را به تصویر می کشد. از پسرک همسایه که در پشت دیوار هر دفعه ادرار می کند و می رود گرفته تا کوچه و خانه ای که توالت است. همه چیز با این معیار مورد سنجش قرار می گیرد. تصویر بارها رضا عطاران را داخل مستراح نشان داده که برپشت در، عکس خواننده ای به نام بَسَنتی قرار دارد.
در این فیلم صحنه هایی وجود دارد که از بالا دوربین رضا عطاران را در حال نشستن روی مستراح نشان می دهد که گویا خود را تکان می دهد. به این معنا که… .
به گونه ای دنیا دستشویی است چرا که وقتی در سکانس اولیه در توالت عکس بَسَنتی نصب شده است چنین عکسی در قاب آخر فیلم، آنجا که خودروی رضا در حال سقوط به دره است نیز در داخل صندوق عقب دیده می شود. به عبارتی آنگاه که عکس بَسَنتی نمای دستشویی می شود، همین عکس در صندوقِ عقبِ خودروی رضا به هنگام سقوط در دره مشاهده می شود.
در «خوابم می آد» چند اِلمان کلیدی وجود دارد. ۱ـ خواب و خواب زدگی و رویا و مردمِ گیجِ خواب زده ۲ـ فعلی بـه نــام قضای حاجـت یا دستشویی و هر چیــزی که به آن ارتباط داشته باشـد ۳ـ مفهومی به نام زن و عشق جنسی به آن، در این فیلم عشق رُمانتیک وجود ندارد بلکه همۀ عشق ها جنسی است.۴ـ موسیقی مبتذل زمان طاغوتی قبل و بعد از انقلاب(غیرمجاز) و غربی در این فیلم این نوع موسیقی ها درحد اشباع شنیده می شود. کارگردان به کرات از موسیقی های راک و موسیقی های غیرمجاز آن سوی آبها استفاده می کند. ۵ـ حرفهای رکیک و دو پهلوی جنسی که به کــرات در فیلــم شنیــده می شود ۶ـ پوشیدن لباس زنانه توسط یک مرد بازیگر و شکستن حریمی که تاکنون اتفاق نیافتاده است. در فیلم «آدم برفی» مردی را گریم می کنند و ادعا می شود که این بازیگر زن است اما در این فیلم از ابتدا نشان داده نشده که مردی را گریم می کنند. بلکــه زنی را به تصویــر می کشد که مخاطب می داند مرد است خیلی از حریم ها شکسته می شود. او به شوهر دست می زند، شوخی دستی و زبانی می کند، به شوهر در راه پله به صورت بد و زشت چسبیده و می خواهد سر شوهر را اصلاح کند و در همان زمان زبان خود را بیرون آورده و میک می زند که این حرکات بسیار اروتیک و زشت است. و… .
فیلم بسیار وقیح است. کلمات دوپهلو، حرفهای جنسی، فحش و… خط قرمزها را در نوردیده است. در نشست این فیلم رضا عطاران در برج میلاد و در ارتباط به اعتراض برخی روزنامه نگاران گفته بود که من اصلاً یک کارگردانِ رکیک ساز هستم.
فیلم با موسیقی های راک غربی آغاز می شود این موسیقی در طول فیلم و هم در بخش پایانی آن به صورت وحشتناک شنیده می شود. در تمام اتوشاتها که دوربین داخل خودرو در حال حرکت نشان داده شده و نیز در تمام صحنه های کافی شاپی، موسیقی های غربی و گروههای رپ ایرانی غیرمجاز به گوش می رسد. همچنین در چند صحنه برخی از آهنگها و آوازهای کوچه بازاری قبل از انقلاب شنیده می شود.
در این فیلم نه تنها مادرِ رضا یک مرد ملبس به لباس زنانه است و تا پایان فیلم خیلی قنج و دلال اروتیک دارد بلکه هنگامی که رضا هم به خانه ی شیرین می رود آنجا که جلوی پای او خیس می شود وی دامن شیرین را می پوشد. لباس زنانه پوشیدن مردان در این فیلم تقریباً به صورت یک عرف درآمده است.
اکبر عبدی در لباس چادر نماز، شوهرش را برای نَشُستن دستش مورد مؤاخذه قرار می دهد اما همین زن چادر نمازی، بسیار کارهای سخیفِ اخلاقی انجام می دهد (که به گوشه هایی از کارها قبلاً اشاره کردیم) همچنین در بیش از ۵ بار صحنۀادرار کردن و خیس کردن شلوار و تعویض آن توسط رضا به تصویر کشیده شده است چیزی که تاکنون به این حد در هیچ فیلم سینمایی به وقوع نپیوسته است.
شایان ذکر است فیلم جدا از مسائل اروتیک و مستهجن حرف سیاسی نیز دارد. در زمانی که توپ به وسط پای رضا می خورد زمانی است که انقلاب اسلامی شروع شده است به این معنا که از ابتدای انقلاب عقیم شدن رضا آغاز می شود رضایی که بعدها معلم می شود، سپس عاشق و بعداً دست به دزدی می زند. از سوی دیگر پس از آنکه رضا و شیرین تصمیم به دزدی می گیرند قرار می شود به زعم خود معشوقۀ طلافروش را بدزدند و از او اخاذی کنند اما بعداً معلوم می شود او معشوقۀ طلافروش نیست بلکه همسر آقای سرافراز است او مردی است قدرتمند که به گونه ای می توان آن را به حکومت متصل کرد وی دارای ریش، یقه آخوندی و انگشتر عقیق و… می باشد که همراه با، بادیگارد رفت و آمد می کند او وقتی متوجۀ دزدیدن همسرش می شود کاری به نیروی انتظامی ندارد بلکه خود، رأساً عمل کرده و رضا را مجازات می کند.
در نهایت پایان پوچ فیلم و سقوط ماشین در دره در حالی که در صندوق عقب پیکان ۴۶ به عکس بسنتی (همان عکسی که در توالت به آن نگاه می کرد) خیره می شود و… گویــا رضا خوابــش می آید اما این خوابِ مرگ است چون با خودرو به دره سقوط می کند و می میرد گویا تمام زندگی یک توالت بزرگ از دیدگاه رضا عطاران می باشد. این فیلم از بدترین فیلم های جشنواره سی ام می باشد.
در این فیلم همۀ حریم ها شکسته می شود. دین، چادر نماز، اخلاق، کلمات دوپهلوی جنسی، دلالت های اروتیک، موسیقی غربی و ایرانی غیرمجاز، توجیه دزدی و سرقت، دانش آموزی که برای آنکه به والدینش نگوید معلم را از مدرسه اخراج کرده اند از معلـم باج می گیــرد و بالعکس معلمی کــه می خواهد برای رسیدن به هدفش از دانش آموز سوءاستفاده کند، در ضدیت با نظام آموزش و پرورش که به محض گفتن مطلبی علیه دانش آموز پولدار معلم از مدرسه اخراج می شود، آدم ربایی، دختربازی، مسخره کردن اِلِمان های انقلاب، تکریم اِلِمان های پیش از انقلاب، جامعه ای که به ته درۀ سقوط می کند و پایان پوچ اَبزورد و نهیلیستی فیلم، ترویج دوستی دختر و پسر و….