آمریکا کانال مستقیم ارتباطی با ایران باز کرده است

دریافت هر روزه جدیدترین اخبار :

دریافت خبرنامه

گوناگون

قیمت بالای گلکسی s8 در تولید

قیمت و هزینه تولید گلکسی S8 گفته است که هزینه ......

جشنواره جهانی فیلم فجر ۱۳۹۶

سی و پنجمین جشنواره جهانی فیلم فجر در سال 1396 ......

ظرفیت اینترنت ایران ۱۰ برابر می شود

محمود خسروی امروز شنبه در مراسم دید و بازدید نوروزی ......

اینترنت رایگان در ایام اربعین حسینی از نجف تا کربلا

معاون فرهنگی ستاد بازسازی عتبات عالیات از راه اندازی اینترنت ......

اجتماعی و حوادث

قاتل همسر بنیامین بهادری پیدا شد

این روزها بنیامین بهادری نقل همه مجلس هاست؛ از فاجعه ......

قتل صفدر رحمت آبادی معاون پارلمانی وزارت صنعت با دو گلوله

مرکز اطلاع‌رسانی فرماندهی انتظامی تهران بزرگ در اطلاعیه‌ایی جزییات حادثه‌تیرانداری ......

زنی که بعد از بریدن سرش زنده ماند

یک مرد ۲۲ ساله در ولایت کندزافغانستان پس از آن ......

اعدام در ملاء عام مجازات تجاوز به زن خانه دار

جوان معتاد که در تجاوزبه‌عنف به زن همسایه مجرم شناخته ......

سلامت

سازمان غذا و دارو نواقص توزیع شربت تریاک را پذیرفت

دیناروند ، درباره عدم ساماندهی مناسب برای توزیع شربت تریاک ......

راه های انتقال بیماری ایدز را بشناسید

بیماری ایدز و ترس از اینکه در اثر تماس های ......

آب در کنار ماء الشعیر بهترین مایعات برای سنگ کلیه

سنگ کلیه از دیر باز مشکلات فراوانی را برای افراد ......

پشه ها دیگر انسان را نیش نخواهند زد

در یک پیشرفت علمی، دانشمندان توانستند پشه ها را به ......

دینی

نحوه خواندن صد سلام و صد لعن در زیارت عاشورا

در قسمتی از زیارت عاشورا صد سلام و صد لعن ......

استفتا در مورد نحسی عدد سیزده و سیزده بدر از آیت الله مکارم

نحسی عدد سیزده و یا سیزده بدر از موضوعاتی است ......

آثار مخرب دنیوی و اخروی دوستی دختر و پسر

دوستی دختر و پسر از مواردی است که آثار مخرب ......

روح انسان زن است یا مرد ؟

آیت‌الله عبدالله جوادی آملی در نوشتاری اصل خلقت زن و ......

آمریکا کانال مستقیم ارتباطی با ایران باز کرده است

اخبارگو : انتظارها به سر رسید، نخستین گام‌ها برداشته شد؛ گام‌هایی موثر برای نزدیک کردن دیدگاه‌ها؛ آن هم پس از گذشت ۳۴ سال. ایران و آمریکا هر کدام یک گام به سوی یکدیگر برداشتند. هر چند این گام در نگاه نخست برای برخی کوچک و کم اهمیت به نظر می‌رسد، اما به هر حال نخستین گام است؛ همیشه نخستین‌ها مهم‌اند، گام نخست می‌تواند گام‌های دیگری را به دنبال داشته باشد.

به گزارش شرق، گامی که دو طرف به سوی یکدیگر برداشته‌اند نه کوچک است و نه کم اهمیت؛ چرا که خلا آن در سه دهه گذشته همیشه چشم‌گیر بوده است. آنقدر که مقام‌ها و کارشناسان دوکشور بارها آن را گوشزد کرده‌اند چرا که نبودش با پیامد همراه بوده؛ پیامدی از جنس بی‌اعتمادی با رنگ و بوی تخاصم. همین امر نیز دولت باراک اوباما را به تکاپو واداشت؛ تکاپو برای برقراری یک کانال ارتباطی؛ کانال ارتباطی مستقیم با ایران. این کانال به گفته «خاویر سولانا» مسوول سابق سیاست خارجی اتحادیه اروپا اکنون باز شده است.

به گزارش فارس به نقل از «استریت تایمز» سولانا طی مقاله‌ای درباره برگزاری دور نخست مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ در استانبول ترکیه که در «پراجکت سیندیکت» منتشر شد نوشت در حال حاضر آمریکا یک کانال مستقیم برای ارتباط با ایران باز کرده است. تهران – واشنگتن از مدت‌ها پیش به دنبال برقراری یک کانال ارتباطی بودند تا در مواقع ضروری پیغام خود را به‌طور مستقیم به اطلاع هم برسانند، هر چند در سطوح رسمی تلاش‌ها در این رابطه مورد تایید قرار نمی‌گیرد. با این حال از زمان روی کار آمدن باراک اوباما و در اختیار گرفتن سکان هدایت امور در ایالات متحده آمریکا، مقام‌های کاخ سفید تلاش‌ها در این رابطه را پنهان نکرده‌اند و از سال گذشته نیز تلاش‌ها در این رابطه را دو چندان کردند.

در همین حال برای نخستین بار، شهریور ماه سال ۹۰ بود که رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا، به طور رسمی از فقدان «خط ارتباطی بحران» بین تهران – واشنگتن ابراز نگرانی کرد. دریاسالار «مایکل مالن» طی سخنرانی‌ای در دانشگاه میامی با بیان اینکه «فقدان هرگونه رابطه‌ای بین دو دولت ایران و آمریکا می‌تواند مشکل‌ساز باشد» گفته بود: «حتی در تیره‌ترین روزهای جنگ سرد امکان گفت‌وگو و تماس بین رهبران آمریکا و اتحاد شوروی برقرار بود.» پس از این سخنان نیز مطبوعات آمریکایی طی گزارش‌هایی تاکید کردند که واشنگتن مایل است که برای موارد اضطراری، یک کانال ارتباطی مستقیم – یا به اصطلاح یک تلفن سرخ- برای تماس با مقام‌های ایرانی در اختیار داشته باشد. رسانه‌های آمریکایی ادعا کرده بودند که مقام‌های این کشور نگرانند که به ویژه در خلیج‌فارس، برخوردهای کوچک میان نیروهای دو کشور یا یک حادثه پیش‌بینی نشده، به بحرانی بزرگ بینجامد.

اصطلاح «تلفن سرخ» که امروزه به یک کانال ارتباطی مستقیم برای موارد اضطراری، میان روسای دولت‌ها اطلاق می‌شود از سال ١٩۶٣ رایج شد. تقریبا یک سال بعد از آنکه بحران معروف به «بحران موشک‌های کوبا» ایالات متحده آمریکا و شوروی را در مقابل یکدیگر قرار داد و احتمال بروز جنگ میان دو ابرقدرت به طور جدی شکل گرفت (١٩۶٢)، مسکو و واشنگتن تصمیم گرفتند با برقرار کردن یک خط تماس اضطراری مستقیم میان کاخ‌سفید و کرملین، از بروز برخوردهای ناخواسته و بحران‌های بزرگ پیشگیری کنند. البته در آن زمان این وسیله تماس میان مسکو و واشنگتن یک خط تلکس بود و نه تلفن. کارشناسان معتقد بودند که تماس شفاهی می‌تواند کج‌فهمی و تعبیرهای اشتباه در پی داشته باشد. با این حال این درخواست هر چند در گام نخست مورد استقبال قرار گرفت اما در ادامه جمهوری اسلامی به‌طور رسمی آن را رد کرد.

سال گذشته محمود احمدی‌نژاد، رییس‌جمهوری اسلامی ایران در جریان سفر به آمریکا به منظور شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، طی یک کنفرانس مطبوعاتی در نیویورک از برقراری «خط ارتباطی بحران» بین ایران و آمریکا و همچنین از «هر وسیله‌ای که بتواند از درگیری‌ها و جنگ‌های بالقوه جلوگیری کند» استقبال کرد. با این حال احمدی‌نژاد پس از ترک آمریکا و در ایران تاکید کرد که بهترین راه برای جلوگیری از درگیری‌ها «خروج نیروهای خارجی از خلیج‌فارس» است.

این همان موضعی بود که سایر مقام‌های جمهوری اسلامی هم نسبت به درخواست برقراری کانال ارتباطی مستقیم میان ایران و آمریکا اتخاذ کردند و عملا پرونده آن را به بایگانی سپردند. با این حال این پرونده خیلی زود از بایگانی خارج شد؛ آن هم پس از بروز تنش لفظی میان مقام‌های تهران و واشنگتن بر سر امکان یا توان مسدود کردن تنگه استراتژیک هرمز. سال گذشته همزمان با طرح تحریم نفت ایران، مقام‌های سیاسی و نظامی جمهوری اسلامی اعلام کردند در صورتی که نفت ایران تحریم شود، اجازه صدور نفت به سایر کشورها از این تنگه داده نخواهد شد.

این سخنان خشم کشورهای غربی به‌خصوص آمریکایی‌ها را به دنبال داشت و این خشم آن زمان فزونی گرفت که جمهوری اسلامی ایران اقدام به برگزاری یک مانور در این تنگه کرد. پس از آن روزنامه آمریکایی نیویورک‌تایمز از ارسال نامه رییس‌جمهوری آمریکا به مقام معظم رهبری خبر داد. بر اساس آنچه خبرگزاری‌ها خبر داده بودند اوباما در این نامه مدعی شده بود که بستن تنگه‌هرمز خط قرمزی برای آمریکا است و چنین اقدامی واکنش این کشور را به دنبال خواهد داشت.

برخی رسانه‌ها از جمله سی‌‌ان‌ان نیز در گزارش‌های جداگانه‌ای اعلام کردند که آمریکا طی این نامه پیشنهاد داده که یک خط ارتباطی مستقیم بین دو کشور ایجاد شود که ایجاد چنین خط ارتباطی، در فضایی که برخی کشورهای منطقه از افزایش تنش میان تهران و واشنگتن بدشان نمی‌آید؛ می‌تواند امیدبخش و کمک‌دهنده باشد، اما قطعا چنین خط ارتباطی به تنهایی کافی نیست.

این اقدام و درخواست رییس‌جمهوری آمریکا مورد استقبال بسیاری از کارشناسان و تحلیل‌گران قرار گرفت چرا که با افزایش تنش‌ها در منطقه، ایران و آمریکا باید گام‌های موثری را بردارند تا از محاسبات غلط و سوءتفاهم‌هایی که می‌تواند منجر به بروز تنش‌های شدیدتر شود، پیشگیری کنند. در همین حال دیوید ایگناتیوس مفسر روزنامه واشنگتن‌پست اعلام کرد ایران و آمریکا لازم است اقدام به راه‌اندازی یک کانال‌ ارتباطی مستقیم کنند تا از طریق آن پیام‌های فوری بین دو طرف رد و بدل شود که این کار باعث خواهد شد یکی از طرفین خطوط قرمز طرف دیگر را زیر پا نگذارد. دو فردی که از دید وی افراد مناسب برای چنین ارتباطی هستند ژنرال آمریکایی دیوید پترائوس، رییس سازمان سیا و سرلشکر قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس بود.

با این حال مقام‌های جمهوری اسلامی نسبت به این تحلیل‌ و نظرها هیچ واکنشی نشان ندادند؛ حداقل در سطح رسانه‌ها. آنچنان که به نامه اوباما واکنشی نشان داده نشد. از ارسال نامه باراک اوباما به ایران حدود چهار ماه می‌گذرد. دریافت این نامه از سوی مقام‌های جمهوری اسلامی از جمله رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت امور خارجه مورد تایید قرار گرفت اما از آن زمان تاکنون خبری درباره پاسخ احتمالی به آن منتشر نشده هر چند اکنون به نظر می‌رسد که با برقراری خط ارتباطی مستقیم میان تهران – واشنگتن این پاسخ به طور عملی داده شده است.


قسمت نظرات برای این مطلب غیر فعال شده است.